INSPIRATIEBOEKJE 

Bewegingstussendoortjes

 voor  lessen

van het secundair onderwijs 

Inleiding 

Een bewegingstussendoortje tijdens de les heeft verschillende positieve effecten.

  • Het geeft een boost aan het concentratievermogen van leerlingen, dat al na 20 minuten vermindert.
  • Het draagt  bij tot het duurzaam bewegen van jongeren.  
  • Beweging zorgt ook voor een extra toevoer van zuurstof naar de hersenen en voor een betere fysieke en mentale fitheid van studenten. 

 

Een bewegingstussendoortje neemt maximum 2 minuten in beslag. Nadien kan er met een fris hoofd terug les gevolgd worden. 

 

Wij maken onderscheid tussen 2 soorten bewegingstussendoortjes. Bewegingstussendoortjes voor in de klas en digitale tussendoortjes voor de klas. In deze presentatie staan enkel de tussendoortjes te gebruiken in de reguliere lessen. De bewegingstussendoortjes voor de online lessen staan in een afzonderlijk boekje. Elk tussendoortje is voorzien van een instructie, QR-code met een videovoorbeeld.

De meerwaarde van bewegingstussendoortjes in een notendop

Bewegingstussendoortjes 

 

 

Blad-steen-schaar

Instructie

Je speelt het tussendoortje met vergrootte bewegingen. De steen is met beide handen één van je knieën vastpakken. Het papier is met beide benen gestrekt omhoog blijven springen en met je armen omhoog een wiebelende beweging maken met je lijf. De schaar is met beide armen recht schaarbewegingen maken.

 

 

QR-code 

    

 

Opstaan

Instructie

De leerlingen blijven zitten op hun stoel. Om de beurt gaan ze even staan. Er mogen nooit meer dan 5 en minder dan 2 leerlingen tegelijk rechtstaan en niemand mag meer dan 5 seconden blijven staan. Welke klas houdt het langst vol?

 

 

 

 

QR-code 

 

    

De wereld op zijn kop

 

Instructie

 

Het is de bedoeling dat de leerlingen het tegenovergestelde doen van wat de leider doet. Gaat de leider staan, dan blijven de leerlingen zitten, gaat de leider lachen, dan gaan de leerlingen huilen etc.

 

 

QR-code  

    

 

Kriebelestafette

Instructie

Maak 5 groepjes of meerdere van een gelijk aantal leerlingen in de klas. Iedere groep staat in een rijtje (leerlingen staan achter elkaar). De achterste persoon van elk groepje krijgt een kaartje met daarop een vorm of figuur. Hij/zij gaat het figuur met de vinger op de rug tekenen van degene die voor hem staat. Op deze manier wordt de vorm ‘doorgegeven’ naar de rug van de voorste leerling. De voorste mag de vorm op het bord tekenen, of op een blaadje. Klopt het met de beginfiguur? Als het lukt, werk dan eens met letters, cijfers, tekens of korte woorden die je hebt gebruikt tijdens de les. Let op: Leerlingen mogen niet praten tijdens de activiteit!

 

QR-code 

 

 

Commando hinkelen

Instructie

Laat de leerlingen rechtstaan achter hun bank. Als leerkracht begin je als spelleider. Je geeft verschillende commando’s aan de leerlingen: commando zitten (zitten op de grond), commando staan (rechtop staan), commando bukken (vooroverbukken), commando ooienvaar (op één been staan), commando hinkelen (op één been op en neer springen) etc. alle leerlingen moeten op de commando’s zo goed mogelijk opvolgen. Je kunt afspreken dat elke leerling vijf levens heeft. Voer je het verkeerde commando uit, of ben je te langzaam, dan verlies je een leven. Je kunt ook spelen dat de eerste die de beweging fout uitvoert, de nieuwe spelleider is. Extra: kunnen de leerlingen andere commando’s bedenken bv rondom taal of rekenen? Bv-letters uitbeelden, of de bewerkingen (+, -, etc).

 

QR-code

 

Ritmes klappen

Instructie

De leerkracht begint als spelleider. Hij/zij klapt een ritme op de tafel. De leerlingen klappen het ritme na op tafel. Varieer in snelheid en combinatie door steeds een ander ritme te klappen. Geeft de leerlingen ook eens de opdracht om leider te zijn. Laat de leerlingen daarna ook een ritmes klappen op de eigen benen of de benen/rug van een klasgenoot. Op deze manier moeten de leerlingen afstemmen en samenwerken.

Extra: kun je een liedje klappen, de tafels  oefenen of woorden spellen terwijl je klapt? Probeer in plaats van klappen ook eens

te stampen.

 

QR-code 

 

 

 

Duimworstelen

Instructie

Ga een ouderwets duim worstelen! De leerlingen vormen tweetallen. Geef elkaars de linker-of rechterhand (meestal de voorkeurshand) en vouw de handen dicht. Begin op een afgesproken signaal. Probeer zo snel mogelijk jouw duim op die van de ander te krijgen. Wanneer je de duim van een ander kan ‘vangen’ onder jouw duim, dan heb je een punt. De eerste met drie punten wint.

 

QR-code 

 

 

 

Balanceren

Instructie

Laat de leerlingen tweetallen maken. De tweetallen gaan tegenover elkaar staan (voeten stevig op de grond) en houden de handen tegen elkaar aan. Op een afgesproken signaal mogen ze gaan duwen om proberen te ander uit balans te krijgen. Je kunt een punt verdienen als je de ander zover krijgt dat hij/zij een stap moet verzetten. Dan start je weer in de beginpositie. Wie heeft er als eerste vijf punten? Extra: Leg de leerlingen uit wat je lichaamshouding betekent. Je manier van staan, het verdelen van je kracht en balans: Wanneer je dat goed kunt, kun je een ander ook beter duidelijk maken wat je wilt.

QR-code

Elektrische Schok

Instructie

Alle leerlingen staan in een kring of recht achter hun stoel. Eén persoon begint met het doorgeven van de elektrische schok. Het doorgeven van de elektrische schok doe je door je handen tegen elkaar te houden en je handen te richten op een ander. Als je de schok doorgeeft naar iemand die naast je zegt, zeg je ‘ZIP!’ Als je de schok naar iemand doorgeeft aan de overkant van de kring of niet één van uw buren dan zeg je ‘ZAP!’ Als je het verkeerde woord zegt, dan ga je zitten. 

Let op: Je moet het spel proberen snel te spelen, je moet namelijk geen tijd hebben om na te denken. Deze oefening heeft als doel om de concentratie te verhogen.  

Extra:  Voeg een woord toe; Boink! Bij bonk stuur je de elektrische schok terug naar de persoon waar hij vandaan kwam. Deze persoon is nu nog een keer aan de beurt. 

QR-code 

 

Just dance

Instructie

 

Even lekker dansen? Via het projectiebord kun je naar YouTube. Een grote hit daar is ‘Just dance’. Het zijn populaire top 40 liedjes met dansbewegingen en tekst. De liedjes zijn in het Engels (mooi om een link te leggen naar een Engels les?). De pasjes van het ene liedje zijn wat sneller dan die van het andere liedje. Bij sommige filmpjes wordt er ook een voorbeeld gegeven van hoe de bewegingen moeten worden uitgevoerd.

 

Wie is het?

Instructie

Eén leerling komt voor de klas staan en neemt een leerling uit de klas in gedachten. Alle andere leerlingen staan op hun stoel. De leerlingen mogen om de beurt vragen stellen waar met ja of nee beantwoordt kan worden. Bijv. “is het een jongen”, “heeft hij donker haar”? Leerlingen die niet binnen de omschrijving passen gaan op hun stoel zitten, maar mogen nog wel mee raden. Uiteindelijk blijft er één leerling over, die dan voor de klas mag staan.

 

QR-code

 

 

Doe maar na

Instructie

De leerlingen zitten op hun eigen plek in de klas. Eén leerling staat op, voert een handeling uit in de klas (bijvoorbeeld het optillen van een potje en het weer neerzetten hiervan), waarna het weer gaat zitten en de naam van een andere leelring noemt. Deze leerling staat op , voert de handeling van de eerste leerling uit en voegt hier een nieuwe handeling aan toe, gaat weer zitten en noemt de naam van een (derde) leerling. Dit spel gaat door totdat iemand niet meer weet wat één van de handelingen was, of wanneer de handelingen in verkeerde volgorde worden verricht. Dit spel kan men meerdere keren spelen, waarbij men kan proberen het record van de beste keer te verbeteren.

 

QR-code

 

 

Simon zegt

Instructie

De spelleider geeft snel achter elkaar opdrachten om de handen ergens neer te leggen: onder tafel, naast de tafel, op je voeten, in je la enz. Als hij zegt ‘Simon zegt: ‘handen onder tafel’ en de opdracht wordt uitgevoerd, is het goed. Maar als hij zegt: ‘handen onder tafel’ en de opdracht wordt uitgevoerd, is degene die dat doet af. Die leerling moet dan gaan zitten. Net zolang doorgaan tot iedereen af is. Dus ze mogen de oefening enkel uitvoeren als de spelleider af is. Dus ze mogen de oefening enkel uitvoeren als de spelleider begint met ‘Simon zegt’.

 

QR-code

 

 

Levende telefoon

Instructie

Eén iemand krijgt een boodschap of kiest zelf een boodschap die te maken heeft met de les. Deze zal de boodschap dan fluisterend doorgeven aan zijn buurman of -vrouw. De boodschap moet de hele klas doorgaan, zonder dat de andere mogen horen wat er doorgegeven wordt. Op het einde controleren we of het eindantwoord klopt met het beginantwoord.

 

QR-code

 

 

Spiegelbeeld

Instructie

De leerlingen gaan in tweetallen tegen over elkaar staan. Op de maat van rustige muziek maakt één van de twee rustige bewegingen met de handen. De ander probeert de spiegel zo nauwkeurig mogelijk te volgen. Als de muziek stopt dan wisselen we van functie. Als de muziek voor de tweede keer stopt dan mogen ze terug gaan zitten

 

QR-code

 

 

HIHI of HAHA

Instructie

De eerste speler zegt hi. De volgende zegt hi hi, de derde hi hi hi. Zo ga je de kring rond en komt er telkens een hi bij. Degene die een hi vergeet of in de lach schiet is af.

Deze oefening kan je rechtstaand doen.

 

 

QR-code

 

 

Vriezen en dooien

Instructie

Straks mogen jullie allemaal rechtstaan en als bevroren spelers staan. De leerkracht (jij) zet rustige muziek aan en noemt steeds een lichaamsdeel wat ontdooid en kan bewegen. Er worden vijf lichaamsdelen vrij gegeven dus er beweegt steeds meer. Daarna bevriezen de lichaamsdelen weer tot dat de leerlingen helemaal stil staan. Nadat jullie allemaal bevroren zijn wachten we nog 10sec en als de muziek stopt mogen jullie terug allemaal gaan zitten.

 

QR-code

 

 

Besmettelijk

Instructie

Straks gaan jullie allemaal rechtstaan. Eén van jullie gaat beginnen met een gezichtsuitdrukking die hij laat zien aan zijn buurman, deze geeft hij vervolgens door aan zijn andere buurman. Tijdens de hele spelronde moet iedereen de gezichtsuitdrukking vasthouden. Lachen is dus verboden! De laatste leerlingen die de uitdrukking krijgt moet raden welke emotie werd uitgebeeld. De leerkracht geeft aan of dit juist was en daarna mag iedereen gaan zitten.

 

QR-code

 

 

Samen tot 10 tellen

Instructie

De leerlingen gaan samen tot 10 moeten tellen 1,2,3, 4... enzovoort. Maar er mag maar 1 iemand per keer een getal zeggen. Dat betekent als er 2 of meerdere leerlingen samen een getal zeggen dat ze verliezen en opnieuw moeten beginnen. Ook mag een leerling geen 2 getallen na elkaar vertellen. Zo proberen we aan 10 te geraken. Terwijl je een getal zegt ga je ook rechtstaan.

 

QR-code

 

 

Dirigent

Instructie

1 leerling gaat uit de klas en de rest zet zich recht. De leerkracht duidt één leerling aan die verschillende bewegingen moet uitvoeren en de rest van de klas doet hem/haar na. Diegene die uit de klas werd gestuurd moet raden wie de bewegingen als eerste uitvoert.

 

QR-code

 

 

Bewegingstussendoortjes SECUNDAIR ONDERWIJS

By idlovub

Bewegingstussendoortjes SECUNDAIR ONDERWIJS

  • 4,371