'analogeren' kan je leren

Een optimaal leerproces ontwerpen is een complexe aangelegenheid, dit omdat er veel factoren invloed hebben op het leren van de student. Om die complexiteit behapbaar te maken zullen we in deze presentatie werken met 'analogie'.

 

[...insert analogie over het belang van contact...]

“Bij blended is het essentieel dat we inspelen op onze doelgroep, en op basis daarvan flexibele leerwegen aanbieden.”

Kunnen we nog meer de flexibiliteit benutten? Het onderzoek van Bruggeman et al. (2022) toonde twee keerzijden van de medaille: studenten vertonen makkelijker uitstelgedrag (“de opname staat toch online.”) en hebben het moeilijker om hoofd- van bijzaken te onderscheiden in de online leeromgeving.

 

Samen 'analogiseren' om  blended leren te ontwerpen

De kwaliteit en de inrichting van de face-to-face momenten mogen we niet vergeten, die blijft cruciaal bij de blend (Buhl-Wiggers et al., 2023)

Richtvragen vanuit de WG Digitalisering

  • Hoe 'verleiden' we studenten om terug naar de campus te komen? Wat kunnen we roostermatig doen? Wat kunnen we doen in overleg met onze studetenvertegenwoordigers?
  • Kunnen we naast de OO-specifieke communicatie ook  opleidingsbrede/faculteitsbreden communicatie voeren over het verband met effectief studeren? Kunnen we de verwachtingen naar studenten expliciteren (bijv. op het vlak van werkritme)?
  • Kunnen we hierin differentiëren (Bijv. Ba / Ma)?

Wat is de meerwaarde van onze digitale leeromgeving?

Leren van andere faculteiten

  • Verder heeft de pandemie ons ook geleerd dat het geven van feedback vaak online kan. Een mooi voorbeeld zijn de online feedbacksessies voor de masterproeven. De feedback van promotoren gebeurt frequenter en meer op maat van de student(en) omdat er geen vaste momenten meer op de campus hoeven ingeroosterd te worden. 

“Onze online leerinhouden kunnen interactiever gemaakt worden (interactieve leerobjecten).” Dit blijft een aandachtspunt, wat beaamd wordt door onderzoek van Holland (2019).

Studenten in de les

Analogeren

By Thibaut Cromphaut

Analogeren

  • 102