LEERGEMEENSCHAP
Doelgerichte differentiatie
Sessie 6: intervisie
AGENDA
1. Check in
2. Intervisie a.d.h.v. retrospective
3. Filmfestival
4. Kennisdossiers
5. Rondleiding op Richtpunt Ninove
CHECK IN
20'
samen
CHECK IN
INTERVISIE a.d.h.v. RETROSPECTIVE
RETROSPECTIVE
Wat?
De retrospective is een werkvorm waarmee je met het team terugkijkt op een periode van samenwerken. Door zowel successen als moeilijkheden te benoemen verkrijgen jullie gezamenlijk inzicht in wat goed gaat en wat nog beter kan, om vervolgens verbeteracties te formuleren. Zo blijf je continu de manier van samenwerken verbeteren.
Bron: Stichting Leerkracht
RETROSPECTIVE
Waarom?
3 voordelen om met retrospective aan de slag te gaan:
RETROSPECTIVE
Perspectief
Rol als VideoKLuB-coach
Focus
Hoe heb jij het proces binnen VideoKLuB ervaren vanuit jouw rol als VideoKLuB-coach? Op welke manier is jouw rol veranderd ten opzichte van je VideoKLuB-leden, je schoolleider(s), je collega’s en je leerlingen?
Leervraag
Met het oog op volgend schooljaar, waarin zou je nog kunnen/willen groeien in jouw rol als VideoKLuB-coach; welke leervraag heb je?
10'
individueel
RETROSPECTIVE
STAP 1 (voor de coaches)
Noteer ideeën op post-its (1 idee = 1 post-it).
Kleef de post-its bij het passende stuk.
STAP 2 (voor de coachee)
Cluster ideeën die samen passen.
Schrijf bij elke cluster een steekwoord.
Formuleer acties voor de grotere clusters.
FILMFESTIVAL
FILMFESTIVAL
Herinnering inschrijven!
FILMFESTIVAL
15' brainstorm
samen
KENNISDOSSIERS
KENNISDOSSIERS
Mede mogelijk gemaakt dankzij jullie!
=> Mogen jullie schoolnamen vermeld worden in de kennisdossiers?
RONDLEIDING
INTERVISIE a.d.h.v. de ADVIESMETHODE
FASE 1: DE SITUATIESCHETS
De coachee formuleert de praktijksituatie en omschrijft kort de probleemstelling, de vraag of het dilemma.
Enkele hulpvragen:
5'
coachee
FASE 2: DE VRAGENRONDE
De coaches stellen open, niet-beoordelende vragen.
Bijvoorbeeld:
10'
samen
FASE 3: DE COMPLIMENTENRONDE
5'
coaches
De coaches geven de inbrenger mee waar ze het meeste van onder de indruk zijn.
Het zijn concrete boodschappen:
FASE 4: DE ADVIESRONDE
10'
samen
De coaches reflecteren op de situatie en delen input of advies over
De coachee luistert, noteert de adviezen en stelt eventueel verhelderende vragen. De coachee velt geen oordeel over de adviezen.
FASE 5: DE REFLECTIERONDE
5'
coachee
Als coachee deel je wat je meeneemt uit de adviesronde, welke inzichten zijn opgedaan en welke stappen je nu wil ondernemen.
OMGAAN MET WEERSTAND
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
Veranderingstrajecten brengen heel wat emoties los. Deze emoties beïnvloeden op hun beurt de manier waarop medewerkers een aangekondigde verandering interpreteren en hoe ze zich ernaar zullen gedragen.
Volgens Kübler-Ross ondergaat men bij een veranderingsproces vijf fasen van veranderemoties. De rouwcurve geeft de verschillende emoties en fasen weer. Het kan per persoon en per situatie verschillen hoe hevig of hoe lang een emotie duurt. De volgorde waarin mensen emoties meemaken, kan verschillen. Door in te spelen op emoties kan men voorkomen dat collega’s de hele curve doorlopen en/of dat dalen heel lang of diep zijn.
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
Fase 1: Schok en ontkenning: Na de aankondiging van een verandering kunnen mensen schrikken. Er heerst nog onduidelijkheid, er is nog veel niet geweten. Mensen maken zich zorgen en stellen veel vragen. Mensen houden vast aan wat ze kennen en kunnen zelfs doen alsof er geen verandering plaats vindt. In deze fase heeft men nood aan informatie, antwoorden op de vragen en tijd om alles te verwerken.
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
Fase 2: Boosheid en angst: Als het doordringt dat de verandering echt plaats zal vinden, wordt men bang bijvoorbeeld omwille van impact op het eigen werk. Deze angst kan geuit worden in boosheid. Mensen kruipen in de rol van slachtoffer en verzetten zich – al dan niet openlijk – tegen beslissingen omtrent de verandering. In deze fase is het belangrijk om te luisteren zodat mensen gehoord worden.
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
Fase 3: Depressie: Op het dieptepunt (crisis) voelt men zich somber en verdrietig, het is moeilijk om te communiceren omdat sommige mensen in zichzelf zullen keren. De productiviteit daalt, de betrokkenheid en motivatie zijn laag. In deze fase is het belangrijk dat de mensen ervaren dat zij, en hun werk, ertoe doen, welk perspectief er is en welke kansen zullen komen. Geef early adaptors een platform.
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
Fase 4: Onderhandelen: Op weg naar acceptatie van de verandering zullen mensen alternatieven zoeken voor de verandering en onderhandelen om te kiezen voor het alternatief, om zo onderuit de verandering te kunnen komen. In deze fase is het belangrijk om de onderliggende behoefte te erkennen, maar ook om duidelijkheid te scheppen, namelijk dat de verandering er sowieso komt.
OMGAAN MET WEERSTAND
Rouwcurve (Kübler-Ross, 1969)
Fase 5: Acceptatie en commitment: Langzaamaan komt men tot acceptatie, al kan men nog eens terugvallen in een vorige fase. Stapsgewijs zullen de mens zien dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen binnen de verandering en zullen ze nieuwe ideeën en werkwijzen aanvaarden. In deze fase is het belangrijk successen – hoe klein ook – samen te vieren.
OMGAAN MET WEERSTAND
Om te kunnen omgaan met verandering, stress en problemen zullen sommige mensen gebruik maken van copingmechanismen. Coping wordt gedefinieerd als cognitieve en gedragsmatige inspanningen om interne of externe eisen en de spanningen of conflicten daartussen te overwinnen, te verminderen of hanteerbaar te maken (Lazarus, 1966).
OMGAAN MET WEERSTAND
Mogelijke copingstijlen:
OMGAAN MET WEERSTAND
Coping opdracht:
OMGAAN MET WEERSTAND
Managing Complex Change Model (Knoster, 1991)